Antwoorden over stadsmobiliteit

 

Stadsmobiliteit verwijst naar de manier waarop mensen zich binnen een stad verplaatsen.

Het omvat verschillende vervoerswijzen, zoals lopen, fietsen, openbaar vervoer, auto's, scooters, deelauto's en andere vormen van gedeelde mobiliteit.

Het doel van stadsmobiliteit is het bevorderen van efficiënte, duurzame en inclusieve vervoersoplossingen die de mobiliteit van mensen in steden verbeteren. Het streven is naar een verminderde afhankelijkheid van individueel autogebruik en het stimuleren van milieuvriendelijkere vervoerswijzen, zoals fietsen, wandelen en openbaar vervoer.

Het bevorderen van stadsmobiliteit heeft voordelen zoals verminderde luchtvervuiling, minder verkeersopstoppingen, verbeterde gezondheid en een betere leefbaarheid in steden. Daarnaast kan het ook economische voordelen opleveren, zoals het verminderen van de kosten van autogebruik en het stimuleren van lokale bedrijvigheid

De mobiliteitsbehoefte verandert naar vervoersdiensten op maat. Daarbij wordt gekeken naar inclusieve oplossingen. Hierdoor verandert er ook veel in de wetgeving en gebruiksmogelijkheden. 

Inclusieve vervoersoplossingen verwijzen naar transportmogelijkheden die toegankelijk zijn voor alle mensen, ongeacht hun fysieke of mentale capaciteiten, leeftijd, geslacht, inkomen of andere sociaal-economische factoren. Deze oplossingen worden ontwikkeld om ervoor te zorgen dat iedereen veilig, comfortabel en efficiënt kan reizen. Nieuwe technologieën maken slimme mobiliteit mogelijk. 

Graag willen wij u hierbij een aantal nieuwe voertuigen en toepassingen toelichten. Wel willen wij er u op wijzen dat aan de onderstaande informatie geen rechten kunnen worden ontleend.

 

Uitleg over de verschillende soorten voertuigen:

  • Elektrische step (E-step): een voertuig type L1e met 2 wielen.  Op dit moment alleen toegestaan op de openbare weg als er een zadel op zit. Brommer rijbewijs verplicht.
  • Snorfiets (bromfiets): een voertuig type L1e met 2 wielen. Het is een brommer met een max. snelheid van 25 km/h. Soms helmplicht! Brommer rijbewijs verplicht
  • Bromfiets: een voertuig type L1e met 2 wielen. Snelheid max. 45 km/h. Altijd helm verplicht. Brommer rijbewijs verplicht.
  • Trike (bromfiets): een voertuig type L2e met 3 wielen. Snelheid max. 45 km/h . Bij een overdekte trike geen helm plicht wel een veiligheidsgordel. Brommer rijbewijs verplicht.
  • Stadsauto of Brommobiel (bromfiets): een voertuig type L6e met 4 wielen. Snelheid max. 45 km/h. Met dit voertuig mag je niet op de stoep parkeren. Brommer rijbewijs verplicht. Ook wel LEV genoemd Light Electric Vehicle.
  • Stadsauto (auto): een voertuig type L7e met 4 wielen. Max. snelheid 50 of 80 km/h. Te besturen alleen met een autorijbewijs.
  • Scootmobiel (minder valide voertuig/ Innercity): een voertuig met 3,4 of 5 wielen. Mag op de stoep parkeren, kijk voor de eisen op rijksoverheid.nl/bijzonderevoertuigen. Vanaf 16 jaar geen rijbewijs nodig.


Geen wegenbelasting

Voordelig onderhoud

Voordelig aanschaf


De voordelen van elektrisch vervoer:

Elektrisch rijden is beter voor het milieu

Volledig elektrische voertuigen hebben geen directe uitstoot van CO2 of uitlaatgassen. Dit maakt dat elektrische voertuigen beter zijn voor het milieu.

Elektrisch rijden is goedkoper

Elektriciteit is goedkoper dan fossiele brandstoffen. Dit maakt dat u met elektrisch rijden op lange termijn vele euro’s kan besparen.

Elektrische voertuigen vragen minder onderhoud

In een elektromotor zitten veel minder bewegende delen en ook weinig slijtage delen. De slijtage delen zijn vooral de remmen en banden op het voertuig.

Elektrisch rijden is stil en comfortabel

Een elektromotor maakt bijna geen geluid en heeft ook geen uitlaat! Verder zijn alle elektrische voertuigen een automaat zodat u niet hoeft te schakelen.

Fiscaal voordelig voor bedrijven

De elektrische stadslogistiek is zeer innovatief en milieuvriendelijk en staat op de Milieu lijst. Hierdoor komt u in aanmerking voor verschillende subsidies. Deze subsidies lopen via de rijksoverheid, belastingdienst en gemeenten. Uw belastingadviseur kan u hier verder bij adviseren.

 



Belangrijke informatie over micromobiliteit

 

Voor de lichte elektrische voertuigen (LEV’s) betaalt u geen wegenbelasting. Een APK (algemene periodieke keuring) is ook niet nodig. En zijn er minder parkeer problemen omdat de voertuigen compacter zijn dan de meeste personenauto’s. Elektrische voertuigen hebben geen CO2 uitstoot en mogen in alle milieuzones rijden.  

De accu’s in de voertuigen worden gekocht (niet gehuurd) en volgeladen afgeleverd. Kosten voor het laden zijn veel lager dan het tanken van fossiele brandstoffen. Opladen is mogelijk met een normale “thuis” stopcontact.

Belangrijke aanwijzing voor het opladen:

Mocht u voor het laden een verlengkabel gebruiken, let u dan op de dikte van de kabel. Per kabel heeft u minimaal een dikte van 2.5 mm² nodig. Des te langer de verlengkabel, des te groter de moet de kabeldikte worden. Het is beter om geen verlengkabels te gebruiken van meer als 10 meter voor de beste laadcapaciteit! Hierdoor komt de volledige spanning van 230 Volt in de lader aan en voorkomt u overbelasting van het apparaat.   

Accu onderhoud en oplaad aanwijzing:

 De accu bij het buitengebruik stellen van meer als 30 dagen opladen. Als de accu’s langere tijd niet gebruikt worden, moeten die evengoed na maximaal 30 dagen opgeladen worden. Bij het niet opvolgen van deze adviezen verlaagd de accu capaciteit en vervalt de garantie.

Graag alleen de meegeleverde laadkabel gebruiken. Deze kan aan ieder Schuko stopcontact worden aangesloten met een 16A gezekerde aansluiting. Het stopcontact dient volgens NEN1010 door een vakman te zijn aangesloten.

Voor het gebruik van een aansluiting bij een “laadpaal” type 2 of “wall-box” heeft een verloopkabel nodig met een typegoedkeuring.